Spring naar inhoud

Provinciebestuur in gesprek met Omroep Brabant over de N279

Zaterdag 31 Oktober was het provinciebestuur in gesprek met Omroep Brabant. Een van de onderwerpen waar zij het over hebben gehad is de N279. Het provincie Bestuur overhandigt donderdag 5 November het Bidboek van zuid-Nederland aan minister Schultz van Haegen. In het radio fragment liet het provinciebestuur niet veel kwijt over dit Bidboek.

EINDHOVEN - Het is de provincie gelukt om een verkeersplan te maken voor de regio Eindhoven waar alle gemeentebesturen het mee eens zijn. Dat zei provinciebestuurder Christophe van der Maat zaterdag in het radioprogramma Alles Mag op Zaterdag van Omroep Brabant. Het plan wordt maandag gepresenteerd. 

Er moet een nieuw plan komen, omdat de politiek een streep haalde door een nieuwe weg door het Dommeldal, die de 'ruit' van snelwegen rond de stad moest voltooien. De regio was na veertig jaar praten hopeloos verdeeld over die weg. Het geld dat Den Haag ervoor had uitgetrokken, 271 miljoen, hangt nog boven de markt. Het is alleen beschikbaar als Brabant met een plan komt dat draagvlak heeft bij alle betrokken besturen.

Zeven weken
Provinciebestuurder Van der Maat heeft in ongeveer zeven weken een akkoord bereikt met de betrokken gemeenten. "Soms helpt het als je weinig tijd hebt", zei Van der Maat. "De tijd van kleine verschillen groot maken is voorbij," aldus de gedeputeerde. Hij heeft ook een stok achter de deur: "Als gemeenten het niet eens worden, dan weten we ook nog wel andere knelpunten in Brabant waar we ons geld aan kunnen besteden."

Volgens hem zijn de gemeenten en de provincie het eens geworden over een soort 'grote ruit' rond Eindhoven waarbij de A50 (Arnhem - Eindhoven), de A67 (Eindhoven-Venlo) en de N279 (Veghel-Helmond) een cruciale rol spelen. "Al het regionale verkeer moet zo snel mogelijk naar deze wegen", aldus Van der Maat. De N279 is nu een nog een tweebaansweg met stoplichten. Die stoplichten moeten eruit, vindt de gedeputeerde. Hij wilde niet zeggen of de weg ook vierbaans moet worden. Wel zei  hij dat er omleidingen nodig zijn bij Veghel en bij de Helmondse wijk Dierdonk.

Onder de indruk
Van der Maat denkt dat verkeersminister Schultz onder de indruk zal zijn van het Brabantse plan. Hij spreekt donderdag met haar, en denkt dat ze op korte termijn zal laten weten of ze de Brabantse plannen ondersteunt.

Beluister het fragment hier

Wilt u het bidboek lezen klik dan hier

 

Bron:
Omroep Brabant